ЄБРР та ЄС надають 1,15 млрд євро на підтримку МСП в Грузії, Молдові та Україні

22 жовтня 2018 р.

Під час конференції на високому рівні у Тбілісі, столиці Грузії, пані Катаріна Матернова, заступник керівника Генерального директорату з питань політики сусідства та переговорів з розширення Європейської Комісії, зазначила: «Ми раді оголосити про продовження нашої успішної програми доступу до фінансування для підтримки реформ, важливих для функціонування Глибокої і всесяжної зони вільної торгівлі. Кредитна лінія  EU4Business-EBRD дозволила МСП у таких галузях, як машинобудування, роздрібна торгівля, сільське господарство й харчова промисловість, транспорт, послуги та охорона здоров’я, покращити свою продукцію, зміцнити свій експортний потенціал та запровадити стандарти й технічні норми ЄС. Поєднання фінансування ЄБРР та грантів ЄС, як виявилося, чудово відповідає потребам грузинських компаній».

Завдяки кредитній лінії EU4Business-EBRD, спільній програмі ЄБРР – ЄС, яка підтримана ініціативою EU4Business і діє з вересня 2016 року, понад 100 грузинських компаній на сьогодні отримали фінансування обсягом понад 60 млн євро.

Конкретні проекти у рамках кредитної лінії EU4Business-EBRD охоплюють широкий перелік інвестицій  – від машинного обладнання до комплексних програм, в рамках яких компанії мають можливість скористатися безкоштовною технічною допомогою, яка надається міжнародною групою експертів. Половина проектів, які фінансуються у Грузії, реалізуються компаніями, що знаходяться за межами столиці, Тбілісі. «Ми із задоволенням бачимо перші реальні результати  нашої фінансової підтримки грузинських компаній. Від переробки ліщини до будівництва автошляхів, від підтримки місцевої продукції до успіху на міжнародних ринках – компанії, які фінансуються програмою, вирішили інвестувати в європейські стандарти. І ми щасливі бути частиною їхнього успіху», – наголосив п.Бруно Бальванера, Директор ЄБРР по Грузії, Молдові та Білорусі. Кредитна лінія EU4Business-EBRD діє також у Молдові і незабаром стартує в Україні. Вона допоможе місцевим МСП скористатися перевагами, пов’язаними з угодами їхніх країн про вільну торгівлю з ЄС, найбільшим торговельним блоком у світі. ЄБРР підтримує компанії такими необхідними коштами через місцеві банки-партнери, що дозволяє компаніям інвестувати в ефективне та сучасне обладнання й технології. Кошти ЄС доповнюють інвестиції технічними знаннями та забезпечують преміальні виплати для компаній за успішну реалізацію. Доступ до знань та ноу-хау – це ще один вимір співпраці ЄБРР – ЄС, коли, маючи кошти ЄС у сумі 18 млн євро, Група ЄБРР з фінансування та розвитку МСП забезпечує консультаційні послуги для покращення ефективності й економічного зростання в усіх країнах Східного партнерства. У конференції в Тбілісі  взяли участь представники ЄС, ЄБРР, Міжнародного валютного фонду, Міжнародної фінансової корпорації, місцевих фірм та бізнес-асоціацій. На заході обговорили майбутні кроки програми. Учасники погодилися, що поєднання фінансування ЄБРР через місцеві банки, такі як TBC Bank і Bank of Georgia, та грантових коштів ЄС залишається привабливою та принципово важливою пропозицією для місцевих компаній.

Новини

ЄБРР та ЄС надають підтримку українському виробнику ягід «Аметист-Оле»

Український король антиоксидантів для європейських ринків Чи можете ви уявити собі органічний харчовий продукт, який зміцнює ваше серце й імунну систему в цілому, є прекрасним

Read More »
Cookie Consent with Real Cookie Banner