Нові можливості зростання та розвитку для українського малого бізнесу

  • Завдяки запуску кредитної лінії «EU4Business»-ЄБРР позичальники зможуть отримати до €3 млн. у гривневому еквіваленті
  • Тисячі українських МСП отримають користі від кредитних коштів загальним обсягом до €60 млн.
  • Кредитна лінія допоможе модернізувати виробництво і збільшити експортний потенціал

Тисячі малих і середніх підприємств (МСП) в Україні зможуть скористатися новими можливостями для фінансування, що їх пропонують ЄБРР та ЄС.

Ці дві організації в рамках спільної ініціативи запускають в Україні кредитну лінію «EU4Business»-ЄБРР, призначенням якої є фінансування проектів МСП і надання компаніям допомоги у використанні можливостей, що відкриваються у зв’язку з Угодою про глибоку та всеохоплюючу зону вільної торгівлі (ГВЗВТ) між ЄС та Україною.

Ця кредитна лінія передбачає підтримку приватних компаній, що зареєстровані в Україні та мають до 250працівниківПозичальники можуть отримати довгострокові кредити в сумі до €3млн. у гривневому еквівалентіНадання кредитів у місцевій валюті захистить позичальників від валютних ризиків.

Кредитні кошти будуть надаватися через Державний експортно-імпортний банк України (Укрексімбанк), якому виділено на цю програму еквівалент €22 млн.($25млн.та ТОВ «ОТП Лізинг», якому виділено €10 млн. Додаткові ресурси ЄС в розмірі біля €28 млн. очікуються у найближчому майбутньому та будуть доступними для інших місцевих фінансових установ, які приєднаються до кредитної лінії.

Компаніям-учасникам також надаватиметься підтримка у приведенні їх виробництва у відповідність до вимог директив ЄС, що дозволить їм конкурентоспроможно працювати на спільному ринку ЄС.

Крім цього, для проектів у рамках кредитної лінії «EU4Business»ЄБРР, які відповідатимуть певним вимогам, буде можливість отримати стимулюючі грантиУкраїнські МСП, які бажають впровадити у себе певні технології, досягти повної відповідності санітарним і фітосанітарним вимогам або вимогам у сфері харчової безпеки чи реалізувати складний проект з метою виконання вимог декількох регламентів ЄС, зможуть отримати стимулюючий грант на покриття до 15% вартості проектів.

Зі списком відповідних технологій та вимог можна ознайомитисятут.

Посол Х’юг Мінгареллі, Голова Делегації ЄС в Україні сказав: «ЄС намагається, щоб такі кредитні лінії були корисними для українських малих та середніх підприємств,  а також сприяли економічному зростанню в Україні і зміцненню економічних зв’язків між нею та ЄС. У 2018 р. обсяг експорту українських товарів до ЄС зріс на 15 відсотків, а імпорт товарів з ЄС зріс на 11,5 відсотків. Ми вважаємо, що кредитні лінії ГВЗВТ сприяють збереженню цих позитивних тенденцій».

Керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи і Кавказу Маттео Патроне сказав: «Ця кредитна лінії – це інтеграція в географічному та економічному плані. Після утворення ГВЗВТ між ЄС та Україною перед місцевими компаніями відкрилися численні можливості. Запуск кредитної лінії «EU4Business»-ЄБРР дає місцевим МСП, які забезпечують майже 80% робочих місць у країні, але на які наразі припадає лише близько 40% ВВП, додатковий доступ до фінансування для того, щоб вони могли й надалі розвиватися, ставати більш конкурентоспроможними та відповідати стандартам ЄС».

Дана кредитна лінія підтримує досягнення таких спільних для ЄБРР та ЄС цілей, як підвищення конкурентоспроможності бізнесу та економічна інтеграція згідно з цілями ГВЗВТ з ЄС та мандатом ЄБРР, який передбачає підтримку економічного переходу. Запуск цієї кредитної лінії є потужним сигналом, який підтверджує бажання і готовність обох організацій надалі допомагати Україні та сприяти розбудові в ній конкурентоспроможної та добре інтегрованої економіки.

Cookie Consent with Real Cookie Banner