ЄБРР та ЄС надають підтримку українському виробнику ягід «Аметист-Оле»

Український король антиоксидантів для європейських ринків

Чи можете ви уявити собі органічний харчовий продукт, який зміцнює ваше серце й імунну систему в цілому, є прекрасним джерелом харчової клітковини, вітамінів С і К та великої кількості антиоксидантів? Це звучить занадто добре, щоб бути правдою, проте йдеться не про еліксир життя. Ви можете легко знайти цей супер продукт на місцевому ринку чи у найближчому супермаркеті!

Лохина, також відома як дика чорниця, була виявлена корінними американцями 13 000 років тому. Перший же високорослий штучно вирощуваний різновид цієї ягоди з’явився лише близько 120 років тому завдяки старанням американського ботаніка Фредеріка Ковілля. Саме він почав експериментувати з  лісовими ягодами, шукаючи найкращі культури для розведення. Вчений навіть не здогадувався, що менше, ніж через століття від моменту продажу першого комерційного врожаю лохини у 1916 році, вирощення цієї ягоди досягне 45 мільйонів кілограмів на рік лише в Сполучених Штатах Америки, а експортувати її будуть до Південної Америки, Австралії, Нової Зеландії, Японії, Європи та майже всіх віддалених куточків світу.

Українська компанія «Аметист-Оле» постачає місцевим і закордонним поціновувачам лохини найкращий органічний продукт, який сміливо можна назвати супер продуктом. Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейський Союз (ЄС) допомогли компанії модернізувати виробництво та збільшити експорт.

Прокладання шляху для експорту продукції від мікрофермерів

Виробничі потужності компанії «Аметист-Оле» розташовані у маленькому селі Рудня-Бистра, що на півночі України. Вона спеціалізується на закупівлі та переробці лісових ягід, зокрема лохини. Місцеві підприємці та мікроаграрії з Житомирської, Хмельницької, Рівненської та Волинської областей збирають лісову ягоду та привозять її у визначені пункти збору, які розташовані у різних селах. Щодня до опівночі працівники компанії «Оле» приймають ягоди та транспортують їх на виробництво. Кожну партію обробляють протягом чотирьох годин з моменту доставки. Це гарантує збереження свіжості та корисних властивостей ягід.

 «Коли ми починали у 2011 році, у нас був великий досвід роздрібної торгівлі ягодами. Проте після запуску «Оле» ми прагнули зосередитися на якості, а не на кількості. Що більш важливо – створити робочі місця для місцевих жителів, а також надати фермерам можливість продавати свою продукцію за межами України.  У зв’язку зі зростанням експорту лохини ми транспортуємо її до Польщі, Італії, Франції, Нідерландів, Німеччини, Австрії, Бельгії та багатьох інших країн», – розповідає Василь Чамор, управляючий директор «Оле».

Свіжозібрані ягоди вивантажують в охолоджувальний коридор за температури -5℃, а потім зберігають в морозильній камері за температури -22-25℃ перед потраплянням на виробничу лінію. Там спіральний конвеєр спочатку очищає ягоди від листя, каміння та будь-яких інших домішок. Після цього лохина автоматично сортується за розміром і потрапляє до електронної очисної машини. Цей сучасний сепаратор завдяки 16 кольоровим відеокамерам забезпечує 3600 огляд оброблених ягід. 

«Завдяки цій установці лише ягоди найвищої якості доходять до етапу кінцевої перевірки фізичної якості та лінії контролю перед пакуванням і відправкою», – пояснює Василь.

Після остаточної перевірки якості лохину зважують на електронних вагах і пакують. Кожна упаковка проходить через металошукач задля перевірки на радіоактивність. Крім того, партії ягід регулярно перевіряють на наявність шкідливих елементів.

«Ми дуже серйозно ставимося до безпеки споживачів. Наша мета – забезпечити відповідність нашого обладнання і методів обробки високим стандартам, встановленим ЄС. Саме тому все наше обладнання і процеси сертифіковані. Ми маємо  всі відповідні сертифікати ISO, сертифікати для переробки органічних і натуральних продуктів, а також сертифікацію в галузі аналізу ризиків», – додає Василь.

На останньому етапі упаковані ягоди зберігаються в морозильних камерах за температури близько -35 ℃ до відправлення клієнтам.

Процеси в «Аметист-Оле» показують, що компанія працює як добре змащений механізм, використовуючи сучасні технології для оптимізації та збільшення ефективності робочого процесу. Отримавши кредит від місцевої партнерської установи «Банк Львів» у рамках Кредитної лінії EU4Business-ЄБРР, компанія модернізувала обладнання та придбала нову мийку для тари.

Розвиток приватного сектору

«Аметист-Оле» – лише одна із 470 українських компаній, які скористалися кредитами в рамках Кредитної лінії EU4Business-ЄБРР.

Малий та середній бізнес є життєво важливим для сталого економічного розвитку будь-якої країни. Аграрним країнам, таким як Україна, все ще складно отримати доступ до технологій і досягти відповідності з галузевими стандартами. Особливо гострою ця проблема є для підприємств, які розташовані поза межами великих міст і обласних центрів.

Через банки-партнери ЄБРР та ЄС надають фінансову та грантову підтримку компаніям в Україні та інших країнах Східного партнерства задля досягнення ними відповідності міжнародним стандартам та регламентам. Це відкриває нові можливості та ринки для МСП, збільшує обсяги експорту та сприяє зростанню економіки в довгостроковій перспективі.

Cookie Consent with Real Cookie Banner